Meldplicht bij Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, AMK en SISA

Een schoolorganisatie heeft een signalerende functie ten aanzien van huiselijk geweld en kindermishandeling. Meldcode is een stappenplan dat ons hierbij ondersteunt.

Wij zijn verplicht om melding te doen bij het vermoeden hiervan bij het meldpunt Veilig Thuis Rotterdam. Dit zal altijd in overleg met het management gebeuren en we gaan hierbij ook - indien mogelijk - het gesprek met de direct betrokkenen aan in de hoop in alle openheid de situatie te kunnen bespreken, verhelderen en verbeteren. We bieden hierbij onze hulp aan of die van onze ondersteunende hulpverleners in belang van alle betrokkenen.

Onze school is ook aangesloten bij het SISA (Stadsregionaal Instrument Sluitende Aanpak). Het SISA-signaleringssysteem zorgt ervoor dat kinderen in de Stadsregio Rotterdam die hulp nodig hebben bij een organisatie worden gemeld in een computersysteem. Indien er meerdere hulpverleners zijn, is het belangrijk dat de hulpverleners dat van elkaar weten. In het SISA wordt alleen opgenomen dat een gezin bekend is bij een organisatie, niet het waarom en alle details. Indien we een kind invoeren in het SISA-systeem gaat dit met medeweten van de ouder(s)/verzorger(s).

De handreiking Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is te vinden via Downloads.