Voorschriften vervoer kinderen

Per 1 januari 2006 geldt de volgende regel voor het gebruik van autogordels en kinderzitjes. Alle kinderen kleiner dan 1,35 meter met een maximaal gewicht van 36 kilo moeten zowel voorin als achterin een geschikt en goedgekeurd kinderzitje of zittingverhoger gebruiken. Anderen moeten de veiligheidsgordel gebruiken.

Uitzonderingen hierop, voor ons als school, zijn:
In incidentele gevallen mogen kinderen vanaf drie jaar op de achterbank in de gordel vervoerd worden als er geen kinderbeveiligingsmiddel beschikbaar is, als:

• de auto niet van de eigen (pleeg)ouders is en
  • niet de eigen (pleeg)ouder achter het stuur zit en
  • het om een korte afstand gaat.

In principe verandert er dankzij deze uitzondering niet veel voor ons vervoer van kinderen. Door de directie is bepaald dat bijvoorbeeld een bezoek aan de kinderboerderij of culturele activiteit valt onder 'een korte afstand'.

Let wel op bij het indelen van groepen: het eigen kind van de ouder die rijdt, moet dus wel een stoelverhoger hebben en alleen dat kind mag dan eventueel voorin.

Meer info is te vinden via kennisnet (hier zijn ook tips voor ouders terug te vinden) en 3VO.